omwille van


omwille van 1.0

in het belang van; ten behoeve van; om reden van; ter wille van

Algemene voorbeelden


"Typisch Europees: omwille van een politiek compromis wordt iets zo complex gemaakt dat het niet meer te managen is."

NRC Handelsblad,

Hij diende slechts twee dagen als bewindsman in het kabinet van Mandela, als minister voor Gevangeniszaken nota bene. Dat ministerschap werd omwille van de goede vrede in het land vergeven aan de Inkatha Vrijheidspartij, de Zulu-partij die het ANC met geweld bestreed tot aan de vrije verkiezingen in 1994.

NRC Handelsblad,

Voor de grote zaal aan het Sint-Baafsplein moet toegankelijkheid het codewoord zijn, vindt Van Ongevalle. "En dat is geen beslissing omwille van de kijkcijfers - ik moet de publieksopkomst zelfs niet kennen om deze beslissing te verantwoorden."

De Standaard,

omwille van 2.0

((vooral) in België)

wegens; vanwege; door; als gevolg van; ten gevolge van

Algemene voorbeelden


Leos Janacek (1854-1928) schreef bewerkingen van volksliederen, sterk sociaal geladen ballades en religieuze kantates. Deze werken worden buiten de grenzen van Tsjechië zelden uitgevoerd omwille van de veeleisende partituur en de Tsjechische taal.

De Standaard,

Omwille van instortingsgevaar van de brug van de Boudewijnsnelweg in Elderen, die de weg Tongeren-Mopertingen overspant, is het verkeer tussen de oprit in Genoelsgelderen en Hasselt sedert 8 december onderbroken.

De Standaard,

'Aangenaam,'zei Guy Verhofstadt en hij schudde hartelijk haar klauw. Die luldebehanger zeikt er de hele tijd over hoeveel nadelen er wel niet verbonden zijn aan een naam als de zijne, maar over de voordelen heeft hij het nooit. Als hij wou, zo'n Anita zou hem, alleen omwille van z'n rotnaam, ter plaatse pijpen, hoewel ik dat niet meteen een voordeel zou noemen. Leer mij voordelen kennen.'

Mank, Herman Brusselmans,

In 1967 was een Egyptische blokkade van de Straat van Tiran aanleiding tot de Zesdaagse Oorlog met Israël. Tiran zelf werd tot 1982 bezet door Israël. Precies omwille van die beladen geschiedenis was er groot protest toen Sisi in 2016 aankondigde dat hij de eilandjes aan Saoedi-Arabië wilde afstaan.

nrc.next,

De oorspronkelijke bedoeling van de Tanzanianen was om de vluchtelingen allemaal de grens met Rwanda over te drijven. Maar dat lukte duidelijk niet. Ambtenaren van de VN, die vrijdagmorgen de wanhoop nog nabij leken omwille van de trek van de vluchtelingen naar het binnenland, waren erg verheugd over de wending.

De Standaard,